De Beurs van Berlage

De Beurs van Berlage is gelegen aan het Damrak in hartje Amsterdam. Dit is waar het financieel gebeurd in Nederland. Zoals dit met het beruchte Wall Street het geb28ddc18192d22578fb09f93451b3779val is in de Verenigde Staten geldt dat voor deze plek in Nederland. Achter dit gebouw zit een lange geschiedenis met vele verhalen.

De eerste beurs werd in Amsterdam al geopend in de zeventiende eeuw, een aardige tijd geleden dus al. Dit gebouw stond nog niet aan het Damrak maar een eind verderop in de Amsterdamse binnenstad. Door velen wordt deze beurs omschreven als een van eersten en dus de alleroudste die er in de wereld te vinden is.

Een tijdje later werd de beurs verplaatst en helaas kon het oude gebouw niet behouden worden. Reeds in de negentiende eeuw werd dit gesloopt omdat het weg dreigde te zakken. Het was op dat moment dat er verhuisd werd naar het Damrak. De naam van de beurs veranderde op dat moment ook.

Nadat er een aantal zware tijden succesvol doorstaan werden ging het steeds beter met de stad Amsterdam. Dit was een van de redenen dat omstreeks het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw weer een nieuw gebouw betrokken werd. Het gebouw werd helemaal opnieuw ontworpen en kwam wederom op het Damrak te staan. Dit is tevens het moment dat de naam gewijzigd werd naar de Beurs van Berlage zoals deze nu nog steeds bekend is.

Naast het onderkomen van de beurs heeft het gebouw vandaag de dag nog veel meer functies. Het is een publiek paleis en wordt ook gebruikt als congrescentrum. Het is een van de mooiste gebouwen die in de Amsterdamse binnenstad te vinden is en de rijke historie draagt hier zeker aan bij. Wanneer je vanaf het centraal station naar de Dam loopt kun je er dan ook niet omheen.