Wat is de AEX?

Het zal niemand verbazen dat je het woord AEX al eens voorbij hebt horen komen. Dit gebeurd vaak in een adem met andere woorden zoals effectenbeurs, aandelen en graadmeter. Maar wat is dit nu precies? Dat gaat in dit artikel feaex1illoos uitgelegd worden. Zo krijgt iedereen een wat beter idee van waar de afkorting precies voor staat en wat de AEX precies doet.

De afkorting staat voor Amsterdam Exchange Index. Deze geeft een indicatie van hoe de Nederlandse economie er op een bepaald moment voor staat. Dit doet de AEX door een gemiddelde te nemen van de aandelenprijs van een aantal van de meest verhandelde bedrijven die ons land kent.

Natuurlijk wordt de AEX door talloze factoren uit zowel binnen- als buitenland beïnvloed. Er kan op ieder moment van de dag iets gebeurden waardoor de koers enorm gaat stijgen of juist zal dalen. Vaak hebben internationale gebeurtenissen hier eveneens invloed op en kunnen deze een direct of indirecte aanleiding vormen voor een goede of slechte dag op de beurs.

Wanneer het met de economie in het algemeen slecht gaat zul je dit al snel terugzien bij de AEX. Net als met de grotere beurzen in andere landen zal het gemiddelde dalen in tijden van crises. Vaak wordt dit reeds voorafgegaan door een daling die al vele malen eerder wordt ingezet omdat er vaak indicaties zijn dat de economie een zware tijd tegemoet gaat.

Hoe dan ook is het interessant om te volgen wat de AEX doet. Ook in economisch mindere tijden kan het kopen van aandelen juist enorm aantrekkelijk zijn. Het is maar net waar iemand immers naar op zoek is. Door de AEX index op de voet te volgen krijg je een duidelijk beeld van hoe de economie in ons land ervoor staat en wat er verwacht kan worden in de toekomst, al is dit nooit met zekerheid te zeggen.